Weten & Tech

Google controleert Indonesische YouTube

04-08-2017 18:07

JAKARTA – Volgens de Indonesische autoriteiten heeft Google ingestemd met het nauwgezet monitoren van content op YouTube. Dat meldt Bloomberg. Google gaat de content veel beter controleren nadat Indonesië de bezorgdheid heeft uitgesproken over het groeiende misbruik van social media. Vooral de verspreiding van porno en terroristisch en racistisch gerelateerde content baren de autoriteiten zorgen.

Indonesië start met een speciaal systeem om content te filteren. In de komende periode wordt het zogeheten ‘trusted flagger system’ verder ontwikkeld en officieel in gebruik genomen. Volgens minister Rudiantara, verantwoordelijk voor technologie, communicatie en informatie, geldt het systeem alleen voor YouTube en niet voor de zoekmachine van Google.

Verder werd bekend dat Indonesië ook met mensen van Twitter om de tafel gaat om het monitoren van content te bespreken. Over hoe dat moet gebeuren zijn echter nog geen afspraken gemaakt.

Indonesië maakt de laatste tijd werk van de controle over social media. Zo dreigden de autoriteiten de berichtenapp Telegram uit de lucht te halen als er niet werd opgetreden tegen ongewenst gebruik van de dienst. Zo zouden gebruikers die banden hebben met IS de app gebruiken voor communicatie en het verspreiden van terroristisch gerelateerde content. Telegram beloofde inmiddels beterschap. Net als Facebook. Dat gaat samen met de autoriteiten misbruik, in de vorm van nepnieuws en ongewenste content aanpakken.