Binnenland

‘Nooit problemen gehad met luizenbestrijders’

04-08-2017 20:59

DEN HAAG (ANP) – De pluimveesector heeft naar eigen zeggen nooit eerder problemen gehad met bloedluisbestrijders en had ook geen enkele aanwijzing over malafide praktijken. Daarom werd er ook door het keurmerk IKB Ei niet naar gekeken, legde een woordvoerder van de overkoepelende organisatie Avined vrijdag uit. Hij verwacht dat hier vanwege het fipronil-schandaal snel verandering in zal komen.

,,Inmiddels weten we beter’’, aldus de zegsman. Hij legt uit dat het keurmerk, dat sinds de jaren negentig bestaat, in het leven is geroepen door de eiersector zelf. Het stelt eisen op het gebied van hygiëne, dierenwelzijn en de herkomst van eieren.

Ook servicebedrijven moeten voor bepaalde werkzaamheden een certificaat hebben om klussen te mogen uitvoeren bij een bedrijf dat het keurmerk heeft. Ratten- en muizenbestrijders kunnen een certificaat krijgen als ze aan de criteria van IKB Ei voldoen. Voor bloedluisbestrijders bestaat die kwaliteitscontrole dus niet. ,,Dit staat nu wel hoog op de agenda’’, zei de woordvoerder.