Buitenland

Vergadering voor grondwet Venezuela bijeen

04-08-2017 20:01

CARACAS (ANP) – De omstreden 'grondwetgevende vergadering' die de Venezolaanse president Nicolás Maduro voor wijzigingen in het politieke bestel in het leven heeft geroepen, is vrijdag voor het eerst bijeengekomen. De 545 leden verzamelden zich in het parlementsgebouw. Ze gingen daar met afbeeldingen van de grondlegger van de republiek, Simón Bolívar (1783-1830), en van de linkse populistische president Hugo Chávez (1954-2013) naartoe.

Ex-minister van Buitenlandse Zaken Delcy Rodríquez is als voorzitter van de raad geïnstalleerd. Critici beschouwen de raad, die officieel Nationale Grondwetgevende Assemblee (ANC) heet, als een instrument van de belaagde Maduro om de oppositie uit te schakelen.

Maduro stelt dat zondag ondanks een boycot van de oppositie meer dan 40 procent van de kiezers is opgekomen om de leden te kiezen. De oppositie schat dat percentage op 15 procent. Vrijwel alle kandidaten die zich verkiesbaar hebben gesteld, zijn 'Chavistas' (afgeleid van Chávez) en behoren tot de aanhang van Maduro's PSUV (Verenigde Socialistische Partij van Venezuela).

Oppositie

,,Er is hier geen sprake van een humanitaire crisis, wat we hier hebben is liefde, wat we hebben is een crisis bij de fascisten op de rechtervleugel'', zei Rodríquez in de openingsrede. De bijeenkomsten van het nieuwe beraad zullen in het parlementsgebouw zijn waar ook het door de oppositie beheerste congres vergadert. Dat congres kan door het nieuwe college worden ontbonden.

Tijdens de installatie was geen sprake van grote protesten van de oppositie. De afgelopen vier maanden waren er confrontaties tussen demonstranten en veiligheidstroepen waardoor zeker 125 mensen omkwamen.