Sport

Bolt naar finale 100 meter, Coleman sneller

05-08-2017 20:40

LONDEN (ANP) – Usain Bolt heeft zich zaterdag bij de WK atletiek in Londen geplaatst voor de finale van de 100 meter. De topsprinter uit Jamaica won zijn reeks in de halve finales echter niet. De Amerikaanse 'coming man’ Christian Coleman was in een uitverkocht Olympisch Stadion iets rapper en noteerde 9,97. Bolt klokte 9,98.

Bolt is in Londen bezig aan zijn laatste grote toernooi en wil graag afsluiten in stijl. Hij komt zaterdagavond terug voor finale en jaagt dan op zijn vierde gouden medaille op rij op het koningsnummer. Dat heeft geen enkele andere atleet ooit gepresteerd; de Amerikanen Carl Lewis en Maurice Greene kwamen tot drie wereldtitels op de 100 meter.

Even was er schrik bij Bolt. Na de finish verscheen niet zijn naam op het scorebord, maar die van een heel andere atleet. De fout in het tijdmetingssysteem werd echter snel verholpen.

De dertigjarige elfvoudig wereldkampioen had niet een heel goede start, maar kwam met zijn lange, machtige passen toch weer op topsnelheid. Coleman, die dit jaar verraste met de beste tijd van het jaar met 9,82, ging toch net iets sneller en Bolt was er zichtbaar van onder de indruk. De finale is om 22.45 uur Nederlandse tijd.