Sport

Hassan overtuigend naar finale 1500 meter

05-08-2017 21:23

LONDEN (ANP) – Sifan Hassan heeft zaterdag met opnieuw een indrukwekkend optreden de finale bereikt van de 1500 meter bij de WK atletiek in Londen. De Nederlandse favoriete voor het goud won haar halve finale in 4.03,77.

Een plek bij de eerste vijf volstond om door te dringen naar de eindstrijd op maandag, maar Hassan wilde graag als eerste over de meet. Ze zette in de slotronde alle op alles om de ontsnapte Duitse atlete Konstanze Klosterhalfen terug te halen en hard voorbij te gaan.

Hassan won twee jaar geleden bij de WK in Peking brons en is de regerend wereldkampioene indoor op de 1500 meter. Dit seizoen liep ze de drie beste tijden ter wereld, met 3.56,14 voert ze de jaarranking aan.

Verschil

Olympisch kampioene Faith Kipyegon was wel iets sneller dan Hassan in de andere halve finale, maar het verschil was niet groot. De Keniaanse, getraind door de Nederlandse middenafstandloper Bram Som, klokte 4.03,54.

Titelverdedigster én wereldrecordhoudster Genzebe Dibaba had het moeilijk. De Ethiopische arriveerde als zesde en was afhankelijk van haar tijd om door te stromen naar de finale. De 4.05,33 bleek net snel genoeg.

Hassan liep de halve finale op dezelfde wijze als de serie; de eerste rondjes achteraan en dan naar het einde toe versnellen. ,,Ik heb gewoon mijn eigen tempo gelopen en ben vanaf 800 meter gas gaan geven. Zo moet ik het doen. Ik wist wel dat die Duitse atlete zo moe zou worden dat ik haar makkelijk zou inhalen. Het ging wat zwaarder dan in de series, maar ik heb tot maandag om te herstellen. We zullen zien wat de finale gaat brengen.''