Sport

Vetter stunt met brons op zevenkamp

06-08-2017 22:13

LONDEN (ANP) – Anouk Vetter heeft de Nederlandse atletiekploeg de eerste medaille bezorgd op de WK atletiek in Londen. De regerend Europees kampioene behaalde in het uitverkochte Olympisch Stadion brons met 6636 punten, een verbetering van haar Nederlands record.

De 24-jarige Vetter overtrof zichzelf op het zesde onderdeel met een speerworp van 58,41. Zo ver was een atlete nog nooit gekomen tijdens een WK. Het bracht haar van de vijfde naar de derde plaats in de tussenstand.

Het verschil met de Duitse Carolin Schäfer, die als tweede de afsluitende 800 meter inging, was met 3 punten minimaal. De Nederlandse kon op het slotonderdeel de Duitse niet bijhouden en moest zelfs nog tot het uiterste gaan om te voorkomen dat de Cubaanse Yorgelis Rodriguez haar bronzen plak zou afpakken. Haar tijd van 2.19,43 volstond.

Kogelstoten

Vetter is de tweede Nederlandse meerkampster met een WK-medaille. Dafne Schippers behaalde bij de WK van 2013 in Moskou ook brons.

De Arnhemse werkte zaterdag de eerste vier onderdelen solide af. Vooral de 100 horden (13,31) en het kogelstoten (15,09) liepen lekker. Als vijfde in de tussenstand ging ze rusten. Op dag twee had ze haar derde poging bij het verspringen nodig om tot 6,32 te komen. Die geslaagde sprong was van groot belang, want daardoor begon het podium te lonken. Na het speerwerpen kon een plak haar bijna niet meer ontgaan. De marge op Rodriguez was ruim.

Beste resultaat

De Belgische Nafissatou Thiam won het goud met 6784 punten. Ze was al olympisch kampioene en is nu ook wereldkampioene.

Nadine Visser eindigde op de knappe zevende plaats, haar beste resultaat op een groot toernooi. Ze vergaarde 6370 punten. De 22-jarige Noord-Hollandse was de zevenkamp sterk begonnen door de 100 horden te winnen in 12,85. Ze doet later op dit WK individueel mee op dit onderdeel.