Buitenland

Boeren protesteren massaal in Mumbai

09-08-2017 18:32

MUMBAI (ANP/RTR/DPA) – Honderdduizenden demonstranten hebben woensdag een protestmars gehouden in de Indiase stad Mumbai. De betogers, voornamelijk boeren, uit de provincie Maharashtra gingen met oranje vlaggen de straat op om betere kansen op hoger onderwijs en overheidsbanen te eisen, berichtten lokale media.

Door de 5 kilometer lange protestmars moesten ongeveer vierhonderd scholen woensdag de deuren sluiten. Volgens de politie verliep de betoging verder rustig. De organisatoren van het protest claimen dat zo'n 2 miljoen mensen meededen. De politie houdt het op ongeveer 300.000.

De demonstranten behoren tot de Maratha-kaste, een voormalig krijgersvolk dat nu vooral in de landbouw werkt en arm is. Zij eisen met hun demonstratie ook voor hun bevolkingsgroep een gegarandeerd aantal overheidsbanen en toelatingen op universiteiten. Dergelijke quota zijn er voor lagere kasten en andere benadeelde groepen, maar nog niet voor de Maratha's. Stijgende werkloosheid en kelderende landbouwinkomsten zijn door heel India een steeds groter wordend probleem.