Entertainment

Reiné nog niet klaar met historische films

10-08-2017 08:26

ROTTERDAM – Filmmaker Roel Reiné duikt graag de geschiedenis in. Hij maakte al een film over Michiel de Ruyter, is bezig met een project over de Friese koning Radboud en heeft plannen voor een film over Willem van Oranje. “Ik heb nog meer plannen voor historische films”, vertelde Reiné het AD.

“Voordat ik ging filmen heb ik een tijdlang geschiedenis gestudeerd. Het verleden interesseert mij enorm”, verklaart de Nederlandse regisseur, die ook succesvol is in Hollywood. “Maar ik heb er totaal geen spijt van dat ik mijn geschiedenisstudie heb opgegeven en voor het filmvak heb gekozen.”

Zijn volgende historische epos, Redbad over de Friese koning Radboud, speelt zich af in 754 na Christus maar is volgens Reiné “brandend actueel”. “Er komen allerlei geloofstwisten in voor die te vergelijken zijn met wat er tegenwoordig in de wereld met religie aan de hand is. Het ging er destijds zeer gewelddadig aan toe. Mensen belandden onder meer op de brandstapel.”

Door het succes van Michiel de Ruyter, zijn film uit 2015 over de zeeheld, werd er volgens Reiné “opeens anders tegen mij aangekeken”. “Daardoor kreeg ik opeens andere mogelijkheden.” De filmmaker zegt dat hij aanvankelijk vooral werd gevraagd vervolgfilms in Hollywood te regisseren. “Maar ik wilde niet meer door het leven gaan als Mister Sequel die films maakte als The Scorpion King 3, Hard Target 2 en Death Race 2. Die periode in mijn carrière heb ik wel achter mij gelaten.”