Binnenland

Saneren varkensstal na brand niet gevaarlijk

11-08-2017 12:12

ARNHEM (ANP) – Het saneren van de afgebrande varkensstallen in het Gelderse Erichem is niet gevaarlijk voor de volksgezondheid. Ook de vele vliegen en maden die aangetrokken worden door de dode varkens in de stallen vormen volgens de GGD geen risico voor de gezondheid van omwonenden. Dat laat de provincie Gelderland vrijdag weten, nu het saneren van het bedrijf anderhalve week op gang is.

Het bedrijf brandde op 27 juli af. Sinds 2 augustus is een gecertificeerd bedrijf bezig om de stallen af te breken en de 20.000 varkenskadavers af te voeren. In de stallen zat asbest, maar de omgeving van het bedrijf is inmiddels schoon. De saneerder verwachtte vier weken nodig te hebben om alle dode varkens af te voeren, maar het werk verloopt volgens de provincie zo voorspoedig dat het bedrijf mogelijk eerder klaar is. Omwonenden hebben veel last van stank.

Volgens de provincie wordt de stank gedeeltelijk veroorzaakt door varkensvoer dat nog in niet-afgebrande silo's zit. Dit voer is gemaakt van plantaardige resten uit de voedselindustrie en de land- en tuinbouw. De eigenaar van het bedrijf is verantwoordelijk voor het afvoeren van deze brij, maar daar is nog niets aan gedaan. Twee weken geleden kwam de provincie in aanvaring met de eigenaar toen het lang leek te gaan duren voordat de dode varkens afgevoerd zouden gaan worden. Ook in het verleden zijn er conflicten met de varkenshouder geweest.

Twee van de vier stallen zijn ondertussen gesloopt. De met asbest verontreinigde dode varkens worden in afgesloten containers vervoerd. Dagelijks arriveren 24 containers vol bij verwerker Attero in Tilburg, het enige bedrijf in Nederland dat deze klus mag uitvoeren. Het afvoeren van de stinkende kadavers heeft de hoogste prioriteit, zegt de provincie. Vrijdag hadden 905 omwonenden een petitie tegen herbouw van de stallen getekend.