Economie

Groen slot AEX na rode beursweek

14-08-2017 17:49

AMSTERDAM (AFN) – De AEX-index heeft na de verliezen van vorige week weer de weg omhoog ingeslagen. De vrees voor een militair conflict tussen Noord-Korea en de VS leek maandag wat naar de achtergrond verdwenen. De financiële bedrijven die het vorige week moesten ontgelden waren weer in de gratie bij beleggers.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,8 procent in de plus op 521,10 punten. De MidKap klom 1,6 procent tot 792,35 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 0,5 tot 1,3 procent vooruit.

Onder de hoofdfondsen in Amsterdam wonnen de financiële instellingen Aegon, ING en NN Group 0,5 tot 1,1 procent. In Frankfurt won Deutsche Bank 3,1 procent en de Franse bank BNP Paribas dikte 1,5 procent aan.

MidKap

Biotechnoloog Galapagos was in de AEX de sterkste stijger, met een winst van ruim 3,5 procent. Unibail-Rodamco won ook 3,5 procent. Het vastgoedbedrijf gaat tot 10 oktober dit jaar voor 750 miljoen aan eigen aandelen inkopen. Supermarktconcern Ahold Delhaize was de enige daler met een verlies van 0,2 procent.

In de MidKap was bouwbedrijf BAM de grootste winnaar met een plus van 3,3 procent. Refresco won 2,3 procent. De Amerikaanse activistisch aandeelhouder Wyser-Pratte wil naar verluidt dat de frisdrankbottelaar zijn strategie onder de loep neemt. Trustkantoor Intertrust sloot de rij met een min van bijna 1 procent.

Euro

In Milaan steeg Fiat Chrysler 8,2 procent op overnamegeruchten. Naar verluidt azen Chinezen op een overname van de Amerikaans-Italiaanse automaker. Het eerste bod zou door Fiat Chrysler, dat ook in New York genoteerd is, echter zijn afgewezen.

In Frankfurt klom RWE 2 procent. De Duitse energiereus kende naar eigen zeggen een goed halfjaar en scherpte zijn winstverwachting aan. ThyssenKrupp steeg 2,2 procent. Tata Steel heeft met een pensioendeal in Groot-Brittannië een belangrijke horde genomen voor een eventuele fusie van zijn Europese staalactiviteiten met die van het Duitse ThyssenKrupp. Daar wordt al lang over onderhandeld.

De euro was 1,1787 dollar waard tegen 1,1799 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent minder op 48,49 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 51,66 dollar per vat.