Buitenland

Bosbranden Griekenland houden aan

15-08-2017 06:53

ATHENE (ANP/DPA) – De bosbranden nabij de Griekse hoofdstad Athene houden de brandweer weer volop bezig. De brandweerlieden wisten dinsdag te voorkomen dat de bosbranden enkele dorpjes bereikten.

Met de hulp van drie blusvliegtuigen en vier helikopters hoopt de Griekse brandweer de strijd tegen de verwoestende branden ten noordoosten van Athene te winnen, zei gouverneur Petros Filippou op de Griekse televisie. Meer dan vijfhonderd brandweerlieden zijn ingezet.

Zorgen maken de autoriteiten zich over de wind die de brandhaarden weer kan aanwakkeren. De brandweerlieden vechten nu tegen honderden kleinere branden die woeden in de heuvels en in dichtbeboste gebieden in de regio's Kálamos, Kapandriti en Varnavas.

Veel branden

In de afgelopen 24 uur braken in het hele land 55 bosbranden uit. Het risico van bosbranden, met name in Midden- en Zuid-Griekenland zal hoog blijven, waarschuwen de autoriteiten. Hotels worden echter niet bedreigd.

Onder controle is de situatie in het westen van de Peloponnesos in de buurt van de stad van Amaliada en op het eiland Zakynthos, zei de brandweer.

De effecten van de branden worden ook gevoeld door inwoners van de hoofdstad. In Athene, dat op ongeveer 30 kilometer van de vuurlinie ligt, kwam de ,,as uit de hemel", meldden ooggetuigen.