Economie

TKH keldert op positieve beurs

15-08-2017 09:16

AMSTERDAM (ANP) – De aandelenbeurs in Amsterdam ging dinsdag opnieuw vooruit. Ook de andere Europese beursgraadmeters koersten hoger in navolging van de koerswinsten in Azië en New York. Op het Damrak kelderde TKH Group na publicatie van de kwartaalcijfers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent hoger op 522,43 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 788,37 punten door de koersval van TKH. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt klommen tot 0,4 procent.

Beleggers verwerkten daarnaast het nieuws dat de Duitse economie in het tweede kwartaal verder is gegroeid. De grootste economie van de eurozone groeide met 0,6 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat was iets minder dan de toename van 0,7 procent die economen hadden voorzien.

MidKap

In de MidKap zag TKH ruim 9 procent aan beurswaarde verdampen. Volgens analisten van KBC Securities viel de kwartaalwinst van het technologiebedrijf tegen. Ook de winstverwachting die TKH gaf voor het hele jaar stelde teleur. Grootste stijgers bij de middelgrote bedrijven waren luchtvaartcombinatie Air France-KLM en trustkantoor Intertrust met winsten van 0,9 procent.

In de AEX ging supermarktconcern Ahold Delhaize aan kop met een plus van 1 procent. Digitaal beveiliger Gemalto volgde met een winst van 0,8 procent. Grootste dalers waren oliedienstverlener SBM Offshore en staalconcern ArcelorMittal met verliezen van 1,2 en 0,6 procent.

Euronext

Euronext daalde 0,1 procent. De beursuitbater liet weten de overname van de elektronische valutahandelsplaats FastMatch te hebben afgerond.

In Parijs won Danone meer dan 2 procent. Corvex Management heeft volgens persbureau Bloomberg een belang opgebouwd in de Franse voedingsfabrikant, die volgens de activistische investeerder ondergewaardeerd zou zijn.

Songa Offshore

Songa Offshore steeg in Oslo ruim 29 procent. De Noorse exploitant van offshore-boorplatforms wordt overgenomen door zijn Amerikaanse branchegenoot Transocean. Inclusief schuld is met de transactie een bedrag van 3,4 miljard dollar gemoeid.

De euro was 1,1742 dollar waard, tegen 1,1787 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 47,39 dollar. Brentolie kostte een fractie minder en werd verhandeld voor 50,71 dollar per vat.