Entertainment

Duurzaam shoppen op Lowlands populair

20-08-2017 16:20

BIDDINGHUIZEN – Standjes met kleding, zonnebrillen en sieraden zijn een bekend fenomeen op festivals. Zo ook op Lowlands. Maar dit jaar biedt het festival in Biddinghuizen ook een duurzaam alternatief voor de festivalaankopen. In een enorme plastic koepel op het festivalterrein zijn verschillende duurzame merken met biologisch afbreekbare en gerecyclede waar verzameld.

Onder de noemer Next Way of Living bieden voornamelijk Nederlandse producenten hun duurzame producten onder de aandacht van het Lowlandspubliek. Initiatiefnemer Pieter van der Gaag bracht de merken samen in de opvallende doorzichtige dome. "Er worden in Nederland zoveel mooie initiatieven genomen op het gebied van duurzaamheid. Die bedrijfjes verdienen een groter podium en dat geven we ze hier."

De filosofie van Van der Gaag is helder. "We vertellen geen moeilijk verhaal over duurzaamheid. We zeggen niet: de wereld gaat naar de klote, dus je moet duurzame kleding kopen. Wat we hier laten zien, is dat er heel veel prachtige producten worden gemaakt, die toevallig ook nog eens beter zijn voor de planeet."

In de tent van Next Way of Living hangen de gerecyclede spijkerbroeken van Mud Jeans en de duurzame kleding van Kuyichi. Maar de Lowlanders kunnen er ook terecht voor vegan condooms, biologisch afbreekbare tandenborstels, schoenen en tassen van pet-flessen en planten die elektriciteit opwekken. En omdat het natuurlijk wel leuk moet blijven, wordt er ook gefeest. Zaterdagnacht stond er ineens tweehonderd man te dansen in de tent. "Ook dat mag hier", lacht Van der Gaag.