Economie

Europese beurzen krabbelen op

24-08-2017 11:54

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen krabbelden donderdag weer wat op na de verliesbeurt een dag eerder. Op het Damrak was bodemonderzoeker Fugro in trek dankzij een adviesverhoging en ging funderingsbouwer Sif onderuit na tegenvallende resultaten. Verder keken beleggers uit naar het jaarlijkse symposium van de Federal Reserve in het Amerikaanse Jackson Hole, waar verschillende belangrijke centrale bankiers zullen spreken.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent hoger op 520,08 punten. De MidKap steeg een fractie tot 789,13 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tot 0,4 procent bij.

Bij de kleinere bedrijven duikelde Sif ruim 11 procent. De funderingsbouwer schroefde zijn winstverwachting voor het hele jaar terug. Het bedrijf moest voor nieuwe productiefaciliteiten in Rotterdam meer kosten maken dan verwacht en zag daardoor het bedrijfsresultaat in het eerste halfjaar dalen.

Ordina

Beleggers waren ook niet tevreden over de resultaten van Ordina. De automatiseerder, die het resultaat in de eerste jaarhelft zag dalen, verloor meer dan 1 procent.

In de MidKap was bodemonderzoeker Fugro veruit de sterkste stijger met een plus van 4 procent na een adviesverhoging door ABN AMRO. PostNL dikte 0,9 procent aan. De postbezorger mag de tarieven voor het versturen van post volgend jaar met 7,1 procent verhogen.

BAM

Bouwbedrijf BAM, dat in de eerste zes maanden van het jaar meer winst boekte, kreeg er 0,6 procent bij. Intertrust, dat ook met cijfers kwam, daalde 0,6 procent. De financiƫle dienstverlener liet tevens weten dat topman David de Buck zich aan het einde van zijn termijn in mei 2018 niet herkiesbaar zal stellen.

In de AEX gingen de financiƫle bedrijven Aegon, NN Group en ING aan kop met winsten tussen 0,6 en 0,7 procent. Tankopslagbedrijf Vopak sloot de rij met een min van 1,7 procent.

Dixons Carphone

Dixons Carphone kelderde 25 procent in Londen. De verkoper van mobiele telefoons gaf een winstalarm doordat consumenten in de Britse markt minder snel een nieuwe telefoon aanschaffen en nieuwe toestellen duurder zijn geworden door wisselkoersschommelingen.

De euro was 1,1788 dollar waard, tegen 1,1805 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 48,22 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,2 procent naar 52,45 dollar per vat.