Entertainment

Dochtertje inspireerde Jelle Brandt Corstius

28-08-2017 17:06

HILVERSUM- Jelle Brandt Corstius is komend najaar op de buis met een programma over kunstmatige intelligentie. Zijn dochter Mae van anderhalf inspireerde hem de serie Robo sapiens te maken.

"Mijn dochter van anderhalf bracht mij ertoe wat meer over de lange termijn na te denken. Hoe ziet de wereld eruit als zij volwassen is? Wat is er tegen die tijd belangrijk? Wij kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar de wereld ziet er over dertig jaar radicaal anders uit."

In de serie over artificiële intelligentie en techniek onderzoekt de programmamaker wat er op korte en lange termijn allemaal mogelijk is op dat gebied. Hij laat zich daarin begeleiden door robot Robin. "Aanvankelijk dacht ik dat Robin daadwerkelijk mee zou doen aan interviews. Maar dat bleek nog iets te hoog gegrepen."

Aanrommelen

Of hij optimistisch of pessimistisch is over de toekomst van zijn dochter weet Brandt Corstius nog niet. "Er zijn voor- en nadelen aan de ontwikkelingen. We zijn bijvoorbeeld bij een producent geweest van sekspoppen waarmee je ook kunt praten. Misschien is dat de toekomst voor Mae. Als ze maar blijft aanrommelen met jongens, dat je op een zeker moment zegt: knutsel maar een ideale partner in elkaar. Ik denk dat we de mogelijkheden van techniek op de korte termijn overschatten, maar op de lange termijn zeker onderschatten."

Robo sapiens is vanaf zondag 29 oktober te zien op NPO2.