Economie

Dure euro zorgt voor rode beursdag

28-08-2017 17:48

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam is maandag met verlies de dag uitgegaan. Ook de belangrijkste andere Europese beursgraadmeters sloten in de min. Het sentiment werd gedrukt door de duurdere euro, die vrijdag na toespraken van Fed-voorzitter Janet Yellen en ECB-president Mario Draghi het hoogste niveau bereikte sinds begin 2015.

De AEX-index sloot 0,5 procent in de min op 514,76 punten. De MidKap daalde 0,9 procent tot 779,30 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 0,4 en 0,5 procent. De beurs van Londen was gesloten vanwege een feestdag.

Altice was de grootste stijger onder de hoofdfondsen in Amsterdam met een plus van 1,3 procent. Het telecombedrijf kondigde aan voor maximaal 1 miljard euro aan eigen aandelen in te gaan kopen. Verder noteerden alleen vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco en biotechnologiebedrijf Galapagos kleine plusjes tot 0,2 procent.

Ahold Delhaize was opnieuw de gebeten hond. Het supermarktconcern was met een verlies van 2,5 procent de grootste verliezer in de AEX. De supermarktsector staat onder druk in de VS, waar Ahold Delhaize het grootste deel van zijn geld verdient, sinds Amazon vorige week prijsverlagingen aankondigde bij het overgenomen Whole Foods. Die fikse prijsverlagingen werden maandag daadwerkelijk doorgevoerd.