Economie

‘Meer geld nodig voor schoon drinkwater’

28-08-2017 13:53

TEPIC (ANP/RTR) – Er is meer geld nodig om te zorgen voor schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen voor de hele wereldbevolking. In totaal gaat het om ruim 125 miljard euro per jaar, het viervoudige van wat er op dit moment aan drinkwater wordt uitgegeven. Dat zegt de Wereldbank in een rapport.

Om die uitgaven echt nuttig te laten zijn, moeten investeringen beter worden gecoördineerd. Ook moet er gericht worden geïnvesteerd zodat het water ook de allerarmsten bereikt. Daarnaast moeten overheden nauwer samenwerken met het bedrijfsleven om de kosten van de projecten te kunnen dragen.

Universeel schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen leveren echter ook veel op. Zo worden veel kinderziektes beperkt en neemt kindersterfte af. Door ziektes met diarree als een van de symptomen en ondervoeding lopen kinderen veel risico's op bijvoorbeeld groeiachterstanden en tragere geestelijke ontwikkeling.

Gevolgen

De gevolgen daarvan kunnen lang aanhouden en zelfs zorgen dat iemand uiteindelijk deels of geheel arbeidsongeschikt wordt. Uiteindelijk levert beter water dus ook meer economische groei op, aldus de Wereldbank.

,,Miljoenen mensen zitten nu vast in armoede door de slechte beschikbaarheid van water en sanitaire voorzieningen'', stelt directeur Guangzhe Chen van het waterprogramma van de Wereldbank.