Sport

Sam Oomen denkt alleen aan zijn kopman

28-08-2017 17:24

ALICANTE (ANP) – Zijn eerste indrukwekkende week als meesterknecht in de Ronde van Spanje levert geen uitverkiezing voor het wereldkampioenschap wielrennen op, maar Sam Oomen heeft er vrede mee. ,,Het zou super zijn geweest als ik had mee gemogen. Ik snap de bondscoach wel dat hij vooral klassiekerrenners opneemt’’, zegt de 22-jarige Tilburger maandag op de eerste rustdag in de Spaanse ronde, als reactie op de bekendmaking van de negen man die eind september aantreden in het Noorse Bergen.

Oomen staat er goed voor (twaalfde in het klassement), al heeft die klassering weinig betekenis voor hem. ,,Ik ben gestart met een doel en dat is onze kopman Wilco Kelderman aan een positie in de top-10 te helpen. Al het andere is en blijft ondergeschikt aan dat streven. En natuurlijk zal ik best wel eens nadenken, mocht ik na bijvoorbeeld de zeventiende etappe nog steeds op de twaalfde stek staan. Zoiets van 'het zou toch gaaf zijn, als ik m’n eerste grote ronde gelijk bij de beste tien zou kunnen beëindigen’. Tegelijkertijd zal ik me dan realiseren dat ik er ben voor Wilco’’, zo geeft Oomen blijk van onvoorwaardelijke trouw aan de leider van Team Sunweb.

Tussen hem en de vier jaar oudere Gelderlander klikt het bijzonder goed in de koers. ,,Ja, het is wel een soort twee-eenheid tussen ons. Ik ben ook blij dat de rolverdeling is zoals die is, want ik zie ook wel dat Wilco degene is die de wind vangt, zodra het niet goed gaat. Neem de etappe naar Andorra, waarin hij de benen niet had. Vervolgens kwam hij over de finish en werd hij geacht de pers nog te woord te staan. Begin er maar aan, als je net flink wat tijd hebt verspeeld en je realiseert dat je nog achttien ritten hebt te gaan. Op zo’n moment prijs ik me gelukkig dat ik nog in de luwte zit. Als je goed presteert, ben je koning en zwem je in roem en glorie. Zit het echter tegen, dan krijg je heel wat te verstouwen’’, aldus de Brabander die voorlopig in alle rust zijn carrière kan uitbouwen.

Geen haast

Het kopmanschap is ook volgend seizoen nog niet voorzien in de planning van de ploeg, zo zegt ploegleider Marc Reef. ,,We hebben geen haast, en Sam heeft evenmin haast met zichzelf. Zijn ontwikkeling verloopt misschien iets sneller dan we verwachtten. Toch zal dat niet tot aanpassing van de plannen leiden.''

Oomen zelf: ,,Ik ben meer ambitieus dan ongeduldig. Er valt nog veel te leren.''