Buitenland

Immuniteit Frauke Petry (AfD) opgeheven

29-08-2017 11:56

DRESDEN (ANP/DPA) – De parlementaire immuniteit van de Duitse AfD-leider Frauke Petry is opgeheven. De periode waarin leden van het Saksische deelstaatparlement nog een veto konden uitspreken is om middernacht verstreken. ,,Niemand heeft bezwaar gemaakt'', zei parlementsvoorzitter Ivo Klatte in Dresden.

Daarmee is de weg vrij voor een aanklacht tegen Petry wegens een vermoeden van meineed. De officier van justitie doet al meer dan een jaar onderzoek naar de politica van de eurosceptische partij Alternative für Deutschland, die in Saksen fractievoorzitter is.

Achtergrond zijn tegenstrijdige verklaringen door haar en AfD-penningmeester Carsten Hütter voor een integriteitscommissie over donaties die van kandidaten voor de regionale verkiezingen van 2014 werden gevraagd. Daarover zijn twee klachten ingediend tegen Petry.

Beschuldigingen

Petry zei in de aanloop naar de mogelijke afschaffing van haar parlementaire immuniteit dat de procedure haar de gelegenheid biedt zich in het openbaar over de beschuldigingen uit te spreken.

Petry is behalve deelstaatparlementslid ook voorzitter van de AfD in Saksen en van het landelijke bestuur van de partij.