Economie

Rode beurzen door Noord-Korea en euro

29-08-2017 12:00

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden dinsdag diep in het rood. De nieuwe provocatie van Noord-Korea, dat een raket afvuurde die over Japans grondgebied vloog, zorgde voor onrust onder beleggers. Ook bleef de duurdere euro drukken op het beursklimaat.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,3 procent in de min op 508,05 punten. De MidKap daalde 1,6 procent tot 766,70 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs raakten tussen 1,3 en 1,8 procent kwijt.

Alle 25 fondsen in de AEX gingen omlaag. Grootste daler was verzekeraar Aegon met een min van 3,8 procent. Staalproducent ArcelorMittal en oliedienstverlener SBM Offshore volgden met verliezen van 2,7 en 2,5 procent.

MidKap

In de MidKap waren eveneens geen stijgers te bekennen. Grootste verliezer was verlichtingsbedrijf Philips Lighting met een koersdaling van 3,5 procent. Bouwer BAM en postbedrijf PostNL verloren 3 en 2,6 procent.

Van Lanschot Kempen ontsnapte aan de negatieve teneur en klom bij de kleinere beursfondsen 3,1 procent. De Bossche vermogensbeheerder wist de winst in de eerste jaarhelft bijna te verdubbelen en geeft zijn aandeelhouders een extra uitkering van 1 euro per aandeel.

DPA

DPA, dat ook met cijfers kwam, zakte ruim 3 procent. De detacheerder boekte in de eerste zes maanden van het jaar minder winst. Ook de resultaten van Neways konden beleggers niet bekoren. De producent van elektronische componenten verloor meer dan 5 procent.

In de Europese mediasector werden flinke verliezen geleden. De Duitse tv-zender ProSiebenSat.1 klederde in Frankfurt 12 procent na een winstalarm. Ook verlaagde Goldman Sachs het advies voor ProSieben. Concurrent RTL Group verloor bijna 8 procent. In Madrid daalde Mediaset Espana ruim 6 procent en het Britse ITV zakte 3,6 procent.

Gouddelvers

De oplopende geopolitieke spanningen rond Noord-Korea zorgden voor stevige koerswinsten onder de gouddelvers in Londen. Fresnillo klom 2,7 procent en Randgold Resources dikte meer dan 4 procent aan.

De euro zat opnieuw in de lift en steeg voor het eerst sinds januari 2015 tot boven de 1,20 dollar. De eenheidsmunt was 1,2052 dollar waard, tegen 1,1970 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 46,63 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 51,72 dollar per vat.