Entertainment

Silk Road en racismedocu kans op Prix Europa

01-09-2017 18:40

BERLIJN – De telefilm Silk Road van regisseur Mark de Cloe en de omstreden documentaire Wit is ook een kleur van Sunny Bergman zijn allebei genomineerd voor de prestigieuze Prix Europa. Dat hebben producenten Rinkel Film en De Familie vrijdag bekendgemaakt. Het beeldje geldt als een van de belangrijkste internationale televisieprijzen.

Silk Road maakt kans op de prijs in de categorie TV-fiction. Het drama, met in de hoofdrollen Gijs Blom, Olivia Londsdale en Jonas Smulders, is gebaseerd op het leven van de Woerdense drugshandelaar Maikel S. De twintiger staat te boek als een van de grootste digitale drugsbazen ooit. S. verdiende vanuit zijn huis in Woerden tientallen miljoenen met het versturen van tienduizenden dvd's vol drugs via de online marktplaats Silk Road.

Wit is ook een kleur is genomineerd in de categorie beste TV-documentaire. In de film gaat maakster Sunny Bergman op zoek naar de vraag waarom veel hoogopgeleide witte mensen zich verongelijkt voelen als het over over racisme en witte privileges gaat.

Ook de Nederlandse documentaire Europeaan, over Frans Timmermans, is genomineerd in deze categorie. De Prix Europa wordt half oktober uitgereikt. Vorig jaar was de BNN-serie Vechtershart genomineerd, maar won niet.