Binnenland

Omgekomen militairen Nederlands-Indië herdacht

02-09-2017 04:19

ROERMOND (ANP) – Veteranen en nabestaanden herdenken zaterdag in Roermond de Nederlandse militairen die zijn omgekomen tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en de strijd in Nieuw-Guinea.

In totaal vielen ruim zesduizend Nederlandse doden toen de voormalige koloniën zich losmaakten tussen 1945 en 1962. Onder de Indonesische strijders en de burgerbevolking vielen door de oorlog vele tienduizenden doden.

De herdenking bij het Nationaal Indië-monument wordt voor de dertigste keer gehouden. Tegelijk met de Indië-veteranen worden alle Nederlandse militairen die vanaf de Korea-oorlog tijdens buitenlandse missies sneuvelden geëerd. Ook voor deze groep staat sinds 2003 een monument in het Nationaal Herdenkingspark in de Limburgse stad.

Tijdens de herdenking wordt een nieuwe plaquette onthuld ter nagedachtenis van de Nederlandse inzet tijdens de Koreaanse oorlog (1950-1953). Tijdens die oorlog stierven 122 Nederlandse militairen, drie raakten vermist.

Na een minuut stilte vliegen vier F-16's over het Herdenkingspark in de zogeheten 'missing man-formatie’. Staatssecretaris Martin van Rijn houdt een toespraak en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer leggen kransen.