Binnenland

Politie: nog geen finaal besluit over Giltay

02-09-2017 13:28

DEN HAAG (ANP) – Korpschef Erik Akerboom heeft voormalig voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie Frank Giltay ,,een voorgenomen besluit verstrekt'', maar wil nog niets vertellen over de inhoud daarvan. Het besluit is nog niet definitief, omdat Giltay er eerst op mag reageren. NRC Handelsblad meldde vrijdagavond op basis van de ontslagbrief dat hij strafontslag krijgt vanwege ,,zeer ernstig plichtsverzuim''.

De politie laat weten ,,na te gaan hoe het kan dat media beschikken over informatie uit het voorgenomen besluit''. Vooralsnog zijn er volgens de politie ,,geen indicaties van interne betrokkenheid''. Wie dan wel achter het lek zit, kan een woordvoerster niet zeggen.

Oud-voorzitter Giltay raakte onder meer in opspraak door de dure etentjes en feesten die de ondernemingsraad van de politie onder zijn leiding organiseerde. Ook zou Giltay onder meer tegen de regels in duizenden euro's hebben opgenomen van de creditcard die hij van de politie had gekregen om zakelijke kosten te betalen.

Geschorst

Giltay werd eind vorig jaar al geschorst. De politie deed kort daarvoor aangifte tegen hem wegens fraude, oplichting en verduistering. Justitie moet nog besluiten of hij strafrechtelijk wordt vervolgd.

Niet alleen naar het optreden van de oud-voorzitter van de ondernemingsraad is onderzoek gedaan. Ook de manier waarop voormalig korpschef Gerard Bouman omging met de financiƫn van de COR is onderzocht. De resultaten van dat onderzoek door de commissie-Ruys worden binnenkort bekendgemaakt. Eigenlijk zou dat voor de zomer al gebeuren, maar dat werd uitgesteld omdat Bouman een hartinfarct kreeg. Hij overleed eind juli.

Strafontslag is oneervol ontslag voor ambtenaren, vergelijkbaar met ontslag op staande voet voor werknemers buiten de overheid.