Sport

Record Hamilton, Verstappen klokt tweede tijd

02-09-2017 17:53

MONZA (ANP) – Lewis Hamilton begint zondag bij de Grand Prix van Italië vanaf poleposition. Het was zaterdag de 69e keer in zijn loopbaan dat de Britse coureur van Mercedes in de Formule 1 het snelst was en vooraan mag starten. Tot dit weekeinde moest Hamilton het record delen met de Duitser Michael Schumacher.

Max Verstappen zette in de regen op Monza de tweede tijd neer. De Nederlandse coureur begint zondag echter achterin het veld, omdat hij een 'gridstraf' heeft gekregen voor het vernieuwen van belangrijke onderdelen van de motor in zijn Red Bull. Verstappen moet daardoor twintig plekken terug. Omdat ook veel andere coureurs een gridstraf hebben, is de situatie voor de Limburger nog enigszins te overzien. Verstappen begint vanaf de veertiende plaats.

Achter Verstappen eindigde zijn ploeggenoot Daniel Ricciardo zaterdag in de kwalificatie als derde. De Australiër wordt voor de race van zondag teruggezet naar startplaats zeventien.

Straffen

Lance Stroll profiteert het meest van de straffen van de twee coureurs van Red Bull. De Candees klokte zaterdag de vierde tijd, en is zondag achter Hamilton de nummer twee. Hamilton hoopt zondag in Italië de leiding in de WK-stand over te nemen van de Duitser Sebastian Vettel. De coureur van Ferrari, die zondag als nummer zes aan de Grand Prix begint, heeft nu nog zeven punten voorsprong op Hamilton, die in Monza voor de vierde keer op rij poleposition wist te bemachtigen.

Vanwege de slechte weersomstandigheden werd de kwalificatierace, die al later was begonnen, vaak onderbroken.