Economie

‘Rentebesluit ECB hoogtepunt beursweek’

03-09-2017 15:59

AMSTERDAM (ANP) – De blik van beleggers zal deze week vooral gericht zijn op de Europese Centrale Bank (ECB). Mogelijk gaat de ECB donderdag bij zijn beleidsvergadering een begin van de afbouw van zijn stimuleringsprogramma aankondigen. Verder verwerken de financiële markten de nieuwe kernproef door Noord-Korea.

Er wordt met spanning uitgekeken naar de toelichting van ECB-president Mario Draghi op het rentebesluit. Hij heeft aangekondigd dat de ECB in het najaar zal overleggen of het opkoopprogramma voor schuldpapier van maandelijks 60 miljard euro geleidelijk zal worden afgebouwd. Overigens hebben ingewijden bij de ECB gemeld dat de centrale bank pas tegen het einde van dit jaar met een beslissing over een afbouw zal komen.

Ook wordt verwacht dat Draghi iets zal zeggen over de sterke euro, die dit jaar fors in waarde is gestegen tegenover de dollar. Bij de bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole vorige maand liet Draghi niets los over de opmars van de euro die nu op het hoogste niveau sinds begin 2015 staat. Binnen de ECB zouden er zorgen zijn over de sterke euro.

Kernproef

De nieuwe kernproef door Noord-Korea kan voor onrust op de beurzen zorgen. Volgens Pyongyang ging het om een waterstofbom die op een langeafstandsraket geplaatst moet kunnen worden. Eerder zorgde de oplopende oorlogsretoriek tussen Noord-Korea en de VS voor forse verliezen op de aandelenmarkten.

Aan het bedrijvenfront is het vrij rustig deze week op het Damrak. Vrijdag vindt de buitengewone aandeelhoudersvergadering van AkzoNobel plaats. Dan zal gestemd kunnen worden over de benoeming van de nieuwe topman Thierry Vanlancker. Die dag komen ook kwartaalresultaten van Kas Bank.

Winkelverkopen

Op macro-economisch gebied worden gegevens gemeld over onder meer de dienstensector in de eurozone en de VS, de winkelverkopen in het eurogebied en de Duitse handel en industrie. Het CBS publiceert cijfers over bijvoorbeeld de inflatie en industrie.

De Amsterdamse AEX-index sloot vrijdag met een winst van 0,4 procent op 518,18 punten. De MidKap klom 1,1 procent tot 792,64 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,7 procent. In New York werden kleine koerswinsten geboekt. Maandag blijft Wall Street gesloten vanwege Labor Day.