Buitenland

Belastingaanslag nekt Cambodjaanse krant

04-09-2017 11:02

PHNOM PENH (ANP) – De onafhankelijke Cambodia Daily heeft in zijn strijd met het regime van de Cambodjaanse premier Hun Sen het loodje gelegd. Een belastingaanslag van omgerekend 5,3 miljoen euro heeft de Engelstalige krant genekt.

Na 24 jaar en 15 dagen verscheen de krant maandag voor het laatst, met als openingskop ,,Afdaling naar regelrechte dictatuur''. De krant betwist de belastingaanslag, maar zegt dat gesprekken met de belastingdienst over een boekencontrole niets hebben opgeleverd. Volgens de eigenaren is de aanslag politiek gemotiveerd: ,,De macht om belasting op te leggen is de macht om te vernietigen'', schreef eigenaar Deborah Krisher-Steele.

Hun Sen maakte de eigenaren van de krant twee weken geleden uit voor ,,dieven''. De premier, die al dertig jaar aan de macht is, trekt de teugels aan met het oog op de verkiezingen die voor volgend jaar gepland staan. Zo werd in het weekeinde oppositieleider Kem Sokha opgepakt. Hij werd beschuldigd van verraad, omdat hij de regering met buitenlandse hulp ten val zou willen brengen.