Weten & Tech

‘Cijfers van Facebook kloppen niet’

06-09-2017 15:31

MENLO PARK – De cijfers van Facebook over het aantal gebruikers kloppen mogelijk niet. Dat zegt het Amerikaanse onderzoeksbureau Pivotal Research Group.

De kwestie draait om Facebook Ads Manager. Bedrijven kunnen daar hun advertenties op Facebook regelen. Potentiƫle adverteerders krijgen bijvoorbeeld te horen dat Facebook 41 miljoen 18- tot 24-jarigen in de Verenigde Staten kan bereiken. Maar volgens de volkstellingen waren er vorig jaar maar 31 miljoen Amerikanen in die leeftijdsgroep. Bij de leeftijdsgroep erna zagen de onderzoekers hetzelfde. Facebook claimt een bereik van 60 miljoen mensen in de categorie van 25 tot 34 jaar, terwijl de volkstelling in die groep 45 miljoen mensen heeft geteld.

Facebook zegt in een reactie dat zijn cijfers schattingen zijn.

Uit eerder onderzoek bleek dat Facebook in Australiƫ meer 16- tot 39-jarigen claimt te bereiken dan er volgens de volkstelling zijn. Vorig jaar moest het netwerk ook al door het stof. De gemiddelde tijd die gebruikers volgens Facebook besteedden aan advertentiefilmpjes, klopte niet. Wie binnen drie seconden wegklikte, werd niet meegeteld, waardoor het gemiddelde te hoog uitviel.