Buitenland

Catalonië stemt voor afscheidingsreferendum

06-09-2017 15:38

MADRID (ANP) – Het parlement van de Spaanse regio Catalonië heeft woensdag ingestemd met het houden van een referendum over onafhankelijkheid van Spanje. De Spaanse regering was al naar de hoogste rechters van het land gestapt over het referendum, dat op 1 oktober moet worden gehouden.

Een meerderheid van het Catelaanse parlement was voor de wet die het referendum mogelijk maakt. De regionale regering van premier Carles Puigdemont heeft samen met zijn kleine coalitiepartner een meerderheid die onafhankelijkheid nastreeft.

Vicepremier Soraya Saénz de Santamaría zei woensdag dat de landelijke regering het constitutionele hof heeft gevraagd het houden van het referendum ongeldig te verklaren. De Spaanse wet staat niet toe dat een deel van het land zich op eigen houtje afscheidt.

Officieus referendum

Separatistische politici organiseerden drie jaar terug een officieus referendum over onafhankelijkheid. Maar alleen hun aanhang kwam opdagen. Circa 80 procent van de kiezers stemde toen voor afscheiding van Spanje, maar slechts 2,3 miljoen van de beoogde 5,4 miljoen stemgerechtigden brachten een stem uit. In recente opiniepeilingen zijn er iets meer Catalanen die afscheiding afwijzen dan Catalanen die ervoor zijn.

Catalonië beslaat 6,6 procent van het Spaanse koninkrijk en 16 procent van de 47 miljoen Spanjaarden woont er. De regio is goed voor bijna 20 procent van het Spaanse bruto binnenlands product.