Binnenland

Rode Kruis opent giro 5125 voor orkaan Irma

06-09-2017 16:18

DEN HAAG (ANP) – Het Nederlandse Rode Kruis opent giro 5125 voor hulpverlening in het Caribisch gebied na de verwoestende orkaan Irma. Snelle hulp is van levensbelang, aldus de hulporganisatie. Volgens een eerste schatting loop de schade in de vele miljoenen.

,,De komende dagen wordt de hulpverlening nog lastig, er wordt veel regen verwacht en er is daardoor een grote kans op landverschuivingen. Ook is er voor komend weekend nóg een tropische storm voorspeld”, zegt Marion van der Reijden, coördinator hulpverlening in het Caribisch gebied.

Op Sint-Maarten heeft het Rode Kruis met de lokale overheid opvangcentra geopend. Daar heeft een aantal mensen de storm uitgezeten. Mogelijk worden er nog meer mensen opgevangen als blijkt dat hun huizen zodanig zijn beschadigd dat ze voorlopig niet terug kunnen.

In kaart brengen

Paul Martens, voorzitter van het Rode Kruis op Sint-Maarten: ,,Zodra we naar buiten kunnen, gaan we door de wijken om behoeften in kaart te brengen. We hebben een voorraad kleding, voedsel en schoon drinkwater voor degenen die zichzelf niet kunnen helpen.”

Ook de website ikbenveilig.nl is opengezet. Mensen kunnen daar een bericht plaatsen om hun dierbaren te laten weten dat ze in veiligheid zijn.

De orkaan raakt ook de Dominicaanse Republiek, Haïti, de Bahama’s en Cuba. Het Rode Kruis zegt klaar te staan om hulp te verlenen in al deze gebieden.