Entertainment

Jan Versteegh wil ogen politici openen

07-09-2017 07:58

HILVERSUM – Jan Versteegh hoopt met zijn nieuwe programma Jan de Belastingman de ogen van politici te openen. De presentator laat in het programma zien hoe Nederlandse bedrijven de belasting kunnen ontwijken.

"Het zou fijn zijn als de politiek zich achter de oren krabt. In Nederland zijn een miljoen ondernemers, als die allemaal gaan doen wat ik nu met Dikke Vinger gedaan heb, dan heeft de overheid een heel groot probleem", aldus Versteegh in Metro.

Dikke Vinger is de naam van het bedrijf dat Jan op kanaaleiland en belastingparadijs Guernsey heeft opgericht. Met behulp van een fiscaal adviseur en twintig bedrijven laat hij zien hoe een bedrijf de belasting kan ontwijken. "Als je in loondienst bent, dan kun je niet zoveel doen. Maar als je ondernemer bent en je ziet dat multinationals die zich in Nederland vestigen belastingvoordelen krijgen en jij niet, dan kan ik me voorstellen dat je dat oneerlijk vindt. Ik kan er niet voor zorgen dat multinationals in Nederland meer belasting gaan betalen, maar ik vind wel dat het gelijk zou moeten zijn. Daarom ben ik gaan kijken hoe ik als kleine ondernemer minder kan gaan betalen, om het gelijk te trekken", zegt Jan.

Pulitzer Prijs

Aan het programma werkt onder meer Trouw-journalist Jan Kleinnijenhuis mee. Hij was een van de Nederlandse journalisten die maandenlang in het geheim onderzoek verrichtten naar de Panama Papers. Deze grote verzameling uitgelekte vertrouwelijke documenten van een zakelijke dienstverlener in Panama bracht aan het licht hoe rijken miljarden dollars wegsluizen via belastingparadijzen.

Het onderzoek werd bekroond met een Pulitzer Prijs, een van de hoogste journalistieke onderscheidingen. Jan de Belastingman is vanaf donderdagavond te zien bij BNNVARA op NPO 3.