Buitenland

Zeker vier doden en grote schade door Irma

07-09-2017 03:27

SAN JUAN (ANP/RTR) – Orkaan Irma heeft in het Caribisch gebied zeker vier levens geëist en een spoor van vernieling achtergelaten. Vooral het eilandje Barbuda is zwaar getroffen.

Premier Gaston Browne van het land Barbuda en Antigua zei dat circa 95 procent van de gebouwen op Barbuda schade heeft opgelopen. ,,Het hele eiland staat onder water. Momenteel is Barbuda nauwelijks bewoonbaar.'' Hij liet weten dat voor circa 125 miljoen euro schade is aangericht.

Hij voegde eraan toe dat de orkaan op Barbuda zeker één leven heeft geëist. Door Irma zijn ook twee mensen omgekomen op de Franse Caribische eilanden Saint-Barthélemy en Saint-Martin (het Franse deel van Sint-Maarten). Op Barbados heeft Irma het leven van een surfer geëist.

Barbuda, dat ongeveer 1700 inwoners telt, ligt ongeveer 150 kilometer ten oosten van Sint-Maarten. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) zei dat Irma op Sint-Maarten veel schade heeft veroorzaakt. Zo is het vliegveld ernstig beschadigd en is de haven moeilijk bereikbaar. Sint-Maarten is vrijwel afgesloten van de buitenwereld.

Het oog van Irma passeerde woensdagavond laat het noordelijke deel van Puerto Rico. In de hoofdstad San Juan bezweken tal van bomen door de harde regen en sterke wind. Volgens de autoriteiten kwamen ongeveer de helft van de huishoudens en bedrijven zonder elektriciteit te zitten.

Irma is een orkaan van de zwaarste categorie 5 en haalde windsnelheden tot 300 kilometer per uur. De orkaan bereikt naar verwachting Florida op zaterdag en zondag.