Sport

Boom wint Ronde van Groot-Brittannië

10-09-2017 16:57

CARDIFF (ANP) – Lars Boom heeft zondag de Ronde van Groot-Brittannië gewonnen. De renner van LottoNL-Jumbo was als leider aan de achtste en laatste etappe begonnen en pakte onderweg nog wat bonificatieseconden. De ritzege was voor de Noor Edvald Boasson Hagen, die na een korte solo het sprintende peloton net voor bleef.

Boasson Hagen, die wordt beschouwd als een van de kanshebbers voor de WK-wegrace in zijn thuisland, eindigde als tweede in het klassement op acht seconden van Boom. De derde plaats was voor de Zwitser Stefan Küng. Jos van Emden was op de zesde plaats de tweede Nederlander in de eindrangschikking.

Boom was blij met zijn zege, waarvoor hij de basis legde in de individuele tijdrit van donderdag. ,,Als ik kijk naar het deelnemersveld is dit gewoon een grote overwinning'', zei hij bij de NOS. ,,Mijn voorjaar was niet wat ik ervan verwacht had. Het is een lastige periode geweest, maar ik denk dat ik me goed heb herpakt.'' Dat begon al met zijn ritzege in de BinckBank Tour, waar hij met een obsceen zegegebaar uiting gaf aan zijn teleurstelling over zijn niet-selectie voor de Vuelta. Boom bood later zijn excuses aan en bezorgde zijn ploeg zondag een mooie overwinning. ,,Ik heb het zeker niet alleen gedaan, de hele ploeg heeft hier keihard voor gewerkt.''

WK

Boom is zich in vorm aan het rijden voor het WK, over twee weken in het Noorse Bergen. ,,Het is daar 90 procent van het jaar slecht weer, net als vandaag hier. Ik houd daar wel van, beetje draaien en keren in de regen. Ik hoop daar een mooie uitslag te rijden. We hebben ook een ijzersterke ploeg.''

De slotrit voerde van Worcester naar Cardiff over 180 kilometer. In de stromende regen streden Boom, Boasson Hagen en Küng om de bonificatieseconden en probeerde de Noor met een ultieme aanval alsnog de eindzege te pakken. Dat lukte niet, maar de ritzege was een mooie troost voor de renner van Dimension Data. Achter hem sprintte de Argentijn Maximiliano Richeze naar de tweede plaats voor Alexander Kristoff, de andere Noorse troef voor de wereldtitelstrijd.