Buitenland

Cuba blijft achter met spoor van vernieling

10-09-2017 09:13

HAVANA (ANP) – Het pad dat de orkaan Irma zaterdag langs de noordkust van Cuba volgde, is vol verwoestingen achtergebleven. Het water in de Golf van Mexico werd hoog opgezweept en spoelde tot ver in de straten van de hoofdstad Havana. Langs honderden kilometers kust drong het zeewater het land binnen.

Er zijn vooralsnog geen officiƫle gegevens van de autoriteiten in Havana over slachtoffers op Cuba. Het land gaat er prat op dat het een adequaat functionerende rampenorganisatie heeft. Diverse buitenlandse media melden dat tot dusverre in het hele Caribische gebied ruim twintig doden zijn gevallen.

Duizenden bewoners van de Cubaanse kuststrook waren door het leger uit voorzorg naar schuilplekken gebracht. De overheid liet tevens ongeveer 5000 toeristen uit de hotels en resorts langs de kust naar veiliger plekken brengen.

Direct nadat het ergste voorbij was, kwam het Cubaanse leger in actie om de op veel plekken uitgevallen stroomvoorziening weer op gang te brengen en de wegen langs de kust vrij van rotzooi te maken. Veel huizen in de kuststrook zijn hun dak kwijt. Volgens The Guardian zijn alleen al in de stad Santa Clara 39 huizen onder het natuurgeweld ingestort.