Binnenland

Industrieele Groote Club wordt pop-upmuseum

10-09-2017 08:11

AMSTERDAM (ANP) – Amsterdammers en andere nieuwsgierigen kunnen volgend weekend een kijkje nemen in de Koninklijke Industrieele Groote Club op de Dam. Normaal gesproken is dit monumentale pand vrijwel alleen toegankelijk voor de vijftienhonderd leden van een van de bekendste sociëteiten en businessclubs van ons land. Maar na een grondige renovatie krijgt het publiek de kans het bijzondere interieur van dichtbij te bekijken tijdens het IGC Pop-Up Museum.

De inrichting van de sociëteit heeft volgens directeur Richard Francke iets museaals, met de vele oorspronkelijke elementen uit het beginjaar 1916. Zo hangen er heel wat schilderijen aan de muur, is er allerlei zilverwerk te bewonderen en waant de bezoeker zich door de klassieke uitstraling terug in de tijd.

De schilderijen hebben de afgelopen tijd een restauratiebeurt ondergaan, wat volgens Francke hard nodig was. ,,In de loop der jaren waren ze behoorlijk verstoft en er werd natuurlijk lange tijd nog gerookt. Zo bleek een doek van de Haagse schilder Louis Apol na de restauratie niet een gewoon boslandschap maar ineens een besneeuwd boslandschap te zijn.'' Ook is het zilver uitgebreid gepoetst, is het restaurant vernieuwd en heeft de clubzaal nieuwe wandbekleding. Dat laatste was een hele klus want het moest een exacte kopie zijn van de oorspronkelijke wandbespanning, dat door een zeer gespecialiseerd bedrijf is gemaakt.

De directeur verwacht veel mensen, aangezien er niet zo vaak buitenstaanders naar binnen kunnen. ,,Een paar jaar geleden kwam er tijdens een open dag zoveel publiek dat we de deuren moesten sluiten. Het is denk ik toch het mystieke dat mensen aantrekt. Veel kennen het van horen zeggen en als je dan binnenkomt, gaat er wel een nieuwe wereld voor je open.''