Economie

Orkaan en macrocijfers sturen beurshandel

10-09-2017 16:06

AMSTERDAM (ANP) – Beleggers staat een relatief rustige beursweek te wachten, met aan het bedrijvenfront een vrijwel lege agenda. De aandacht zal uit blijven gaan naar de spanningen rond Noord-Korea en de gevolgen van Irma, de tweede zware orkaan in korte tijd die het vasteland van de Verenigde Staten treft.

De zware regenval die orkaan Harvey eerder al met zich meebracht in Texas, heeft grote schade aangericht aan de infrastructuur. Dat zal op de korte termijn de groei van 's werelds grootste economie naar verwachting afremmen. Ook de oliemarkt is getroffen, doordat in het rampgebied veel raffinaderijen beschadigd zijn geraakt.

De nog zwaardere tropische cycloon Irma stoomde in het weekeinde verder op richting de kust van Florida, waar miljoenen mensen zijn geëvacueerd. De afgelopen dagen richtte de orkaan al grote verwoestingen aan op onder meer de Bovenwindse Eilanden.

Macro-economisch nieuws

Verder zullen beleggers het vooralsnog moeten stellen met hoofdzakelijk macro-economisch nieuws. Zo worden gedurende de week cijfers gepubliceerd over de ontwikkeling van de consumentenprijzen in verscheidene landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Uit de eurozone komen daarnaast data over de industriële productie, de ontwikkeling van de werkgelegenheid en de internationale handel. In de Verenigde Staten worden cijfers verwacht over eveneens de industriële productie, de winkelverkopen en het consumentenvertrouwen.

De afgelopen week waren er per saldo weinig verschuivingen op de beurs in Amsterdam. De AEX-hoofdindex sloot vrijdag op 518,82 punten, wat een fractie hoger is dan een week eerder. Ook op de aandelenmarkten elders in Europa en op Wall Street waren de koersuitslagen veelal beperkt.