Economie

Pharming in trek op positieve beurs

11-09-2017 09:17

AMSTERDAM (ANP) – De aandelenbeurs in Amsterdam ging maandag over een breed front omhoog. Ook elders in Europa stonden de beurzen in het groen in navolging van de positieve stemming in Azië. Beleggers reageerden opgelucht dat Noord-Korea tijdens een belangrijke nationale feestdag afgelopen zaterdag geen nieuwe raketten heeft afgevuurd.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde na enige minuten handelen 0,7 procent in de plus op 522,59 punten. De MidKap klom ook 0,7 procent, tot 808,38 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,9 procent.

Op de lokale markt won Pharming ruim 4 procent. Het biotechnologiebedrijf is klaar met de testen in fase 2 van het middel Ruconest ter voorkoming van acute zwellingen voor de Amerikaanse toezichthouder FDA. Pharming zal later dit jaar een verzoek indienen bij de FDA om Ruconest ook in te mogen zetten voor het voorkomen van acute zwellingen.

Herverzekeraars

De Europese herverzekeraars waren in trek doordat de orkaan Irma in de VS minder ellende heeft veroorzaakt dan van tevoren werd gevreesd. In Frankfurt stegen Hannover Re en Munich Re 5,1 en 4,5 procent. In Zürich dikte Swiss Re ruim 4 procent aan.

In de AEX was verzekeraar Aegon de grootste stijger met een winst van 1,9 procent. Digitaal beveiliger Gemalto was de enige daler met een verlies van 0,2 procent. In de MidKap ging luchtvaartcombinatie Air France-KLM aan kop met een plus van 2,1 procent. Grootste daler was kunstmestproducent OCI met een min van 0,4 procent.

Teva

In Kopenhagen kelderde de Deense farmaceut Lundbeck ruim 11 procent. Het bedrijf ziet zijn bestuursvoorzitter Kåre Schultz vertrekken naar het Israëlische Teva Pharmaceutical Industries.

Air Berlin steeg in Frankfurt 12,5 procent. De Duitse zakenman Hans Rudolf Wöhrl heeft volgens Der Spiegel 500 miljoen euro over voor de failliete luchtvaartmaatschappij. In Londen daalde Primark-eigenaar Associated British Foods meer dan 1 procent, ondanks dat het bedrijf zijn winstverwachting voor dit jaar opschroefde.

De euro was 1,2005 dollar waard, tegen 1,2037 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie steeg 0,6 procent tot 47,74 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 53,84 dollar per vat.