Weten & Tech

Ban China cryptocurrencies maakt geen indruk

11-09-2017 22:09

NEW YORK – Kenners van de markt van virtuele betaalmiddelen zijn niet onder de indruk van het feit dat China cryptocurrencies als bitcoin in de ban wil doen. Dat meldt het financiële persbureau Bloomberg.

Afgelopen vrijdag ging de bitcoin flink onderuit na een publicatie van Caixin waarin de plannen van de Chinese autoriteiten uiteen werden gezet. China zou goed zijn voor een marktaandeel van 23 procent als het gaat om de handel in bitcoin. Ook zou het overgrote deel van de zogeheten bitcoin miners in het land zitten.

Roger Ver, een van de pioniers als het gaat om bitcoin, laat weten niet onder de indruk te zijn van de Chinese dreigementen. “Zo lang het mogelijk is waar ook ter wereld bitcoin te kopen, ermee te betalen en erin te handelen, heeft de munt bestaansrecht”, schrijft hij in een mail aan Bloomberg. “Het maakt dan niet uit dat sommige markten worden gesloten.”

Weinig gevaar

Ook voorzitter Brock Pierce van de Bitcoin Foundation, een organisatie die het gebruik van de virtuele munt promoot, ziet weinig gevaar van de Chinese ban. Hij wijst er op dat China ‘slechts’ de derde plek inneemt als het gaat om marktaandeel in de handel van cryptocurrencies.

Bovendien vragen marktvorsers zich af hoe streng de Chinezen uiteindelijk zullen zijn. Als de autoriteiten de handel eenmaal goed hebben gereguleerd en fraude en kapitaalvlucht tot op zekere hoogte een halt hebben toegeroepen, zou de markt wel weer worden opengegooid, denken ze.