Buitenland

Hooggerechtshof geeft Trump hoop

11-09-2017 23:22

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) – Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft maandag een vonnis voor de korte termijn geveld waardoor president Donald Trump kan hopen dat zijn beruchte inreisverbod voor duizenden vluchtelingen toch doorgaat. Het ministerie van Justitie had in een spoedprocedure gevraagd om een eerdere gerechtelijke uitspraak voorlopig op te schorten en kreeg gelijk van het hoogste Amerikaanse rechtscollege.

Het hof van beroep in San Francisco had het plan van Trump om de meeste vluchtelingen voorlopig uit de VS te weren geblokkeerd. Het bepaalde vorige week dat de regering grootouders, tantes, ooms en neven en nichten van mensen die al ingezetenen van de Verenigde Staten zijn voorlopig ook moet toelaten in het land. Zonder ingrijpen van hogerhand zou daarmee dinsdag een begin zijn gemaakt. Het zou om in totaal 24.000 migranten kunnen gaan.

Anthony Kennedy, een van de negen leden van het door Republikeinen gedomineerde Supreme Court, besloot het uit te stellen totdat het Hooggerechtshof in zijn geheel een besluit neemt voor de langere termijn. Het hoort daarvoor vanaf 10 oktober uitgebreid alle argumenten aan over Trumps voorgenomen beleid. De president wil om terroristische aanslagen te voorkomen reizigers uit zes moslimlanden gedurende negentig dagen verbieden de VS binnen te komen. Vluchtelingen worden voor 120 dagen geweerd om de overheid de gelegenheid te geven voor grondige screening.