Economie

Chinese bitcoinbeurs stopt ermee

14-09-2017 21:11

SHANGHAI (ANP) – De bitcoin is donderdag opnieuw sterk in waarde gedaald. In vijf dagen is ruim een derde van de marktwaarde verdampt. BTC China, een van de grootste Chinese handelsplatforms voor het digitale betaalmiddel, liet weten dat het de handel eind deze maand onder druk van de overheid staakt.

De topman van BTC China liet weten dat het handelsplatform met onmiddellijke ingang geen nieuwe rekeningaanvragen meer in behandeling neemt. Op 30 september wordt de handel helemaal gestaakt. Aanleiding is een verbod op de creatie van nieuwe zogenoemde cryptomunten dat de Chinese overheid eerder deze maand instelde. Dat leidde toen ook al tot een sterke koersdaling.

Net als veel andere landen ziet China cryptomunten als een bedreiging voor de financiële stabiliteit. Criminelen gebruiken dergelijke virtuele valuta's voor onderlinge betalingen en om geld wit te wassen. Bovendien schommelen ze zeer sterk in waarde en is er geen enkel officieel toezicht op de handel.

JPMorgan Chase

Topman Jamie Dimon van de grote Amerikaanse bank JPMorgan Chase haalde eerder deze week ook uit naar de bitcoin. Hij sprak van pure fraude en maakte een vergelijking met de Nederlandse tulpenmanie in de zeventiende eeuw, waarbij speculanten absurd hoge bedragen neertelden voor bloembollen. Die gekte wordt gezien als de eerste gedocumenteerde financiële zeepbel in de geschiedenis.

Een cryptomunt is een elektronisch betaalmiddel dat bestaat uit een code die via een complex wiskundig proces door computers wordt gecreëerd. Via platforms kunnen de bitcoins vervolgens worden verhandeld. Dat gebeurt veelal anoniem, wat mede de aantrekkingskracht op criminelen verklaart.