Economie

Weinig beweging op verdeeld Wall Street

14-09-2017 22:13

NEW YORK (ANP) – De belangrijkste graadmeters op Wall Street gaven donderdag een gemengd beeld. Beleggers deden het rustig aan na de recordjacht in de afgelopen twee handelsdagen. Zij verwerkten onder meer cijfers over de prijsontwikkeling en de arbeidsmarkt.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent hoger op een nieuwe recordstand van 22.203,48 punten. De bredere S&P 500 daarentegen ging 0,1 procent omlaag naar 2495,62 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq eindigde met een min van 0,5 procent op 6429,09 punten.

De Amerikaanse inflatie is vorige maand verder opgelopen dan verwacht. De kerninflatie, die belangrijk is voor de Federal Reserve bij het bepalen van het rentebeleid, bleef evenwel gelijk op 1,7 procent en kwam dus niet dichter bij het gewenste niveau van net geen 2 procent.

Werkloosheidsaanvragen

Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is afgelopen week tegen de verwachtingen in afgenomen. Een week eerder nam het aantal steunaanvragen nog sterk toe door de nasleep van orkaan Harvey, die veel bedrijven had lamgelegd.

De sterkste stijger in de Dow was industriereus United Technologies met een winst van 2,6 procent. Farmaceut Pfizer deed het ook goed met een plus van 1,9 procent. Onderaan bij de hoofdfondsen stond frisdrankmaker Coca-Cola met een verlies van 1,6 procent. Ook iPhone-maker Apple zakte verder, ditmaal met 0,9 procent.

Lattice

Chipmaker Lattice ging na een flink openingsverlies uiteindelijk 0,4 procent omlaag. De Amerikaanse regering geeft geen toestemming voor de overname van het bedrijf door Chinese investeerders. Autoverhuurbedrijf Hertz leverde ruim 12 procent in na een adviesverlaging door analisten van Morgan Stanley.

Ook Equifax was opnieuw het kind van de rekening met een min van 2,4 procent. Vorige week werd bekend dat het kredietbureau slachtoffer is geworden van een aanval door hackers. Daardoor zijn persoonlijke gegevens van 143 miljoen Amerikanen op straat komen te liggen.

De euro was 1,1910 dollar waard, tegen 1,1884 dollar bij het sluiten bvan de Europese aandelenmarkten eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie steeg 0.9 procent tot 49,73 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder en bracht per vat 55,27 dollar op.