Buitenland

Brexit-chef EU noemt premier May constructief

22-09-2017 18:48

BRUSSEL (ANP) – De EU-hoofdonderhandelaar voor de brexit vindt de toespraak van Theresa May ,,constructief”. Volgens Michel Barnier toonde de Britse premier in Florence in haar speech over het vertrek van haar land uit de EU ,,bereidheid om vooruit te komen" met de onderhandelingen. Barnier klaagde onlangs dat de Britten te vaag zijn over wat ze willen.

In een lange reactie constateert Barnier dat Londen voor het eerst om toegang tot de interne markt na de brexit vraagt. May stelt een tijdelijke overgangsperiode voor nadat het land uit de unie stapt, op 29 maart 2019. Dit verzoek kan worden onderzocht als de andere 27 lidstaten dat willen, aldus Barnier. Dan blijft de bestaande EU-wetgeving, financiering en toezicht van toepassing. Dat geldt ook voor de samenwerking op veiligheidsgebied, die May wil voortzetten in die periode.

Barnier stelt ook vast dat de Britse regering ,,erkent dat de andere lidstaten niet meer moeten gaan betalen of minder zullen ontvangen door de brexit." De meerjarenbegroting van de EU loopt nog twee jaar door na 2019. ,,We staan klaar om de concrete consequenties van deze belofte te bespreken”, aldus Barnier. Maandag begint de vierde onderhandelingsronde in Brussel.

Daar verwacht hij van de Britten tekst en uitleg over hoe ze May's woorden in daden willen omzetten. ,,Onze ambitie is om snel overeenstemming te bereiken" maar de scheiding moet voldoende geregeld zijn voordat de twee kampen over de toekomstige relatie kunnen beginnen. Over het begin van die volgende fase beslissen de EU-leiders. De belangrijkste kwesties zijn de rechten van de niet-Britse EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk na de brexit en die van Britten in andere EU-lidstaten, de grens tussen Noord-Ierland en Ierland en de eindafrekening.