Binnenland

SP verdedigt uitsluiting lokale afdelingen

22-09-2017 19:55

DEN HAAG (ANP) – De SP verdedigt de uitsluiting van lokale afdelingen van deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. SP-partijvoorzitter Ron Meyer wijst op de afspraken voor deelname.

,,Binnen onze partij hebben we met elkaar afgesproken dat de minimale eis voor deelname is dat we weten wat er speelt onder de mensen. Daar zijn voldoende betrokken mensen in een afdeling voor nodig'', reageert Meyer vrijdagavond op de ophef over het besluit van het landelijk partijbestuur.

Eerder deze week werd bekend dat de SP-afdeling Hoorn niet mag meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Daarna volgde Rijswijk. De afdelingen zouden niet genoeg actief zijn geweest ,,op straat''.

Fatsoenlijk lange lijst

,,We vinden het heel jammer dat Rijswijk en Hoorn niet één van die afdelingen zijn.'' Meyer benadrukt dat de SP waarschijnlijk in een recordaantal gemeenten gaat meedoen.

SP-leider Emile Roemer beaamt dat: ,,Ik ga er van uit dat we in verreweg de meeste gemeenten meedoen'', zei hij in Met het oog op morgen op NPO Radio 1. Hij noemde het bijzonder spijtig dat Hoorn en Rijswijk afvallen.

,,Of het nu vijf minuten in de week is of twintig uur per week, ik ben ongelofelijk blij met iedereen die voor de SP in de raad, in het college of op straat zijn best doet'', aldus Roemer. ,,Maar als de afdeling niet in staat is volwaardig mee te doen en de kar te trekken'' dan is dat volgens hem niet anders. ,,Je moet een fatsoenlijk lange lijst hebben met kandidaten hebben.'' In Hoorn bijvoorbeeld waar de SP nu vier zetels heeft, moet er volgens hem dan ,,minstens het dubbele aantal kandidaten zijn''.