Binnenland

Langer wachten op Nederlanderschap wankelt

26-09-2017 12:41

DEN HAAG (ANP) – De verlenging van de naturalisatietermijn van vijf naar zeven jaar wankelt. De PvdA laat weten dat de fractie in de Eerste Kamer tegen het voorstel gaat stemmen. Het hangt nu op de steun van 50PLUS.

Vorig jaar juni stemden de sociaaldemocraten in de Tweede Kamer nog wel in met de verlenging. ,,Het stond in het regeerakkoord maar is geen wens van ons", laat Tweede Kamerlid Attje Kuiken van de PvdA weten.

De verlenging is wel een wens van coalitiepartner VVD. De liberalen zien de termijn voordat buitenlanders in aanmerking komen voor het Nederlanderschap liefst verdubbelen naar tien jaar.

Dijkhoff

In de Eerste Kamer wordt het wetsvoorstel dinsdag besproken met staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie). De PvdA zal het niet steunen en 50PLUS twijfelt. Die partij steunde net als de PvdA het voorstel wel in de Tweede Kamer. Zonder steun van de ouderenpartij strandt het in de Eerste Kamer. 50PLUS wil eerst nog antwoord van Dijkhoff op een aantal vragen, voordat de partij het standpunt bepaalt.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat er ,,rekening is gehouden'' met de mogelijkheid dat de PvdA geen steun zou geven. ,,Maar we denken dat we met dit voorstel nog steeds een meerderheid kunnen halen''.

Beter integreren

Door verlenging van de naturalisatietermijn kunnen buitenlanders volgens het kabinet beter integreren en participeren in de samenleving. ,,Het voorstel beoogt te bevorderen dat straks mensen die naturaliseren in hogere mate deelnemen aan de Nederlandse samenleving en langere tijd de gelegenheid hebben gehad een diepere band met onze meest fundamentele normen en waarden op te bouwen'', liet Dijkhoff eerder weten op vragen van de Kamer.

Het kabinet kwam eind 2013 met het voorstel. De stemming in de Eerste Kamer is volgende week.