Sport

Toro Rosso zet Rus Kviat aan de kant

26-09-2017 12:53

SEPANG (ANP) – De Russische coureur Danill Kviat komt de eerstvolgende races in de Formule 1 niet meer in actie. Zijn renstal Toro Rosso heeft hem voorlopig aan de kant gezet en laat de Fransman Pierre Gasly vanaf komend weekeinde in de Grand Prix van Maleisië het zitje overnemen van de Rus.

,,Daniil Kviat heeft dit jaar niet laten zien waartoe hij in staat is. Deels door technische problemen, maar ook door eigen fouten. Vandaar dat we hem de komende races laten vervangen door Pierre Gasly'', aldus teambaas Franz Tost. De Fransman zal op het circuit van Sepang zijn debuut in de Formule 1 maken.

Kviat scoorde dit jaar pas 4 punten in het kampioenschap en presteerde veel minder dan zijn Spaanse ploeggenoot Carlos Sainz, die 48 punten heeft vergaard. Sainz verruilt Toro Rosso aan het einde van dit jaar voor Renault, waardoor er voor 2018 ruimte is voor nieuwkomers bij de opleidingsploeg van Red Bull.

Belofte

De 21-jarige Gasly geldt als een belofte. Hij won in 2016 het kampioenschap in de talentklasse GP2 en presteert dit seizoen goed in de Japanse Super Formula. Als reserverijder heeft hij de bolide van Red Bull al eens getest, maar in Maleisië wordt het ernst. ,,Dit is voor ons een geschikt moment te kijken naar de coureurs die we in 2018 willen vastleggen. Pierre heeft al laten zien dat hij over een groot talent beschikt, maar nu willen we zijn vaardigheden wel eens beoordelen tijdens een heel weekeinde in de Formule 1'', aldus Tost.

Of Kviat nog toekomst heeft in de koningsklasse, is niet duidelijk. Toro Rosso liet weten dat het team geen definitief afscheid van hem heeft genomen. ,,Hij blijft deel uitmaken van de Red Bull-familie.''