Entertainment

Huub Stapel leert teksten op de lopende band

27-09-2017 07:35

AMSTERDAM – Zelden moest Huub Stapel harder leren om zijn teksten te kennen dan voor het stuk Vastgoed BV. Het drama over de keiharde makelaarswereld bestaat uit “lange lappen” tekst. “En hoe lang je ook in het vak zit, er is geen trucje voor”, grinnikt de 62-jarige acteur. Al heeft hij wel zijn voorkeur: “Ik hou ervan om teksten te dreunen op de lopende band. Het schijnt dat je hersens dan een stofje aanmaken waardoor leren gemakkelijker wordt.”

Vastgoed BV is een vertaling van het veelbekroonde stuk Glengarry Glenn Ross van auteur David Mamet. “Het is een bizar verhaal over wat mannen boven op de apenrots elkaar aan doen”, omschrijft Stapel. “Het is een spektakel, zowel voor het publiek als voor de acteurs. Het is even grappig als droevig om te zien hoe ver mensen kunnen gaan voor succes.”

Veel acteurs valt het toeren zwaarder naarmate ze langer in het vak zitten. Maar Stapel omarmt het toneel na bijna veertig jaar meer dan ooit tevoren. “Mijn leven zou een stuk gemakkelijker kunnen zijn als ik alleen maar films of tv-series zou maken”, erkent hij ruiterlijk. “Maar op het toneel krijg je de kans jezelf steeds weer verder te ontwikkelen. Hoe leuk film en tv ook is, daar doet die gelegenheid zich amper voor. Voor dat soort producties repeteer je een scene hooguit een dag; voor een toneelstuk kan je zes weken heel diep in een rol duiken.”

Historisch epos

Dat neemt niet weg dat de acteur enorm geniet van de opnames van het historische epos Redbad waar hij ook een belangrijke rol in speelt. “Al is mijn rol iets kleiner geworden”, legt de acteur uit. “De gevolgen van de afgescheurde pees zijn nog steeds merkbaar. Ik kan niet echt vechten of paardrijden, zoals alle andere spelers.”

Tussendoor draait Stapel de komende tijd ook nog Flikken: Maastricht én probeert hij een reünie van zijn debuutfilm De Lift eind oktober bij te wonen. “Ik ben niet iemand die verlekkerd zijn eigen werk gaat zitten terugkijken. Ik ben sowieso niet van het terugkijken, daar heb je weinig aan. Maar De Lift heeft een speciaal plekje in mijn hart. En de print is volledig gerestaureerd: het is denk ik heel bijzonder om zo’n oude film weer kraakhelder te kunnen ervaren.”

Vastgoed BV is tot en met half februari door heel Nederland te zien.