Entertainment

Raymann mag even niet meer improviseren

27-09-2017 11:56

AMSTERDAM – Het is wel wennen voor cabaretier Jörgen Raymann. In zijn eerste grote toneelstuk, Vastgoed BV, mag hij niet improviseren. "Als ik in een solovoorstelling even een zijweg in wil stappen, kan dat", lacht hij. "Maar in een serieus toneelstuk wordt het mij niet in dank afgenomen. Ik moet mij echt heel strikt aan de teksten houden. Het is zo’n rare gewaarwording om eens niet als mijzelf op het podium te staan."

Raymann speelt in de voorstelling een makelaar die zichzelf moet zien te bewijzen, anders is hij zijn baan kwijt. "Ik ben zelf natuurlijk ook ondernemer, dus ik weet wel hoe je jezelf elke keer weer moet bewijzen", legt de komiek uit. "Maar zo meedogenloos als in de huizensector is het onder artiesten toch niet. En in Amerika worden mensen nog veel gemakkelijker in de rug gestoken. Ik geloof niet dat het er in de Nederlandse makelaardij zo snoeihard aan toe gaat."

De acteur herkent die sfeer van haat en nijd niet in de culturele wereld. "Ik heb het idee dat iedereen elkaar het beste gunt", stelt hij. "Iedereen helpt elkaar of kan bij een ander aankloppen voor adviezen of raad. Er zijn natuurlijk ook zoveel verschillende soorten humor: het publiek zoekt zelf wel wie of wat het beste bij hem of haar past."

Tante Es

Het is lastig om een gesprek met Raymann te voeren zonder zijn alter ego Tante Es te noemen, al heeft hij haar al twee jaar niet meer gespeeld. "Ik wilde andere dingen gaan doen, andere wegen gaan verkennen", legt hij uit. Dat betekent overigens niet dat Tante Es definitief uit beeld is verdwenen. "We hebben een kookboek gemaakt met tekeningen van Tante Es. Dat werd leuker dan we hadden verwacht; we kijken nu of we meer met haar kunnen gaan doen, maar dan als cartoon-personage."

Daarnaast gaat Raymann volgend jaar weer met zijn eigen programma toeren en doet hij steeds meer klussen als motivational speaker. "Er heeft veel verzuring plaatsgevonden in Nederland en dat is doorgeslopen in veel bedrijven, terwijl Nederlanders van nature geen zure mensen zijn. De geluksbeleving van te veel mensen lijkt kapot te zijn. En ik weet die boodschap met een flinke dosis humor over te brengen; hopelijk blijft het dan wat langer hangen."

Vastgoed BV is tot en met half februari door heel Nederland te zien.