Buitenland

Schietpartij Las Vegas: 50 doden, 400 gewonden

02-10-2017 17:44

LAS VEGAS (ANP) – Het dodental door de schietpartij in Las Vegas is verder opgelopen. De politie meldt inmiddels dat er zeker 58 doden zijn gevallen en 515 gewonden.

Een 64-jarige schoot vanuit een hotel op bezoekers van een country-muziekfestival in de stad. Eerder ging de politie uit van ruim veertig doden en ruim vierhonderd gewonden.

De federale politie FBI laat weten dat er geen relatie is tussen de dader en een internationale terroristische organisatie. IS claimde de schietpartij. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA vindt het te vroeg om conclusies te trekken.

De 64-jarige Stephen Paddock woonde op een uurtje rijden van Las Vegas. In 2015 was hij in de regio neergestreken in een complex voor gepensioneerden.

De man, afkomstig uit de regio, bracht zichzelf om het leven, liet de politie weten. Hij had de beschikking over zeker tien vuurwapens en handelde alleen. Wat hem bezield heeft, is onduidelijk. Van een band met een militante organisatie is niets gebleken. Hij zou een geschiedenis van psychologische problemen hebben.

Stephen Paddock had donderdag zijn intrek in het Mandalay Bay-hotel genomen. Hij zat in een kamer op de 31e verdieping toen hij zondagavond lokale tijd begon met schieten.

Paniek

Op het countryfestival Route 91 Harvest bij de beroemde Strip van Las Vegas waren zo'n 22.000 bezoekers. Het driedaagse openluchtfestival, met tientallen countryartiesten op het programma, was uitverkocht. Tijdens het schieten brak er paniek uit.

Terreurgroep IS claimde later de daad. Een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris zei in een reactie dat er geen enkel bewijs voor is. De claim wordt vooralsnog niet serieus genomen.

Verbijsterd

President Donald Trump heeft zijn medeleven betuigd met de slachtoffers en hun nabestaanden. Hij sprak van een daad die louter was ingegeven door het kwaad. Woensdag zal hij Las Vegas bezoeken.

De familie van de man is verbijsterd. ,,We hadden geen idee'', zei Eric Paddock. ,,Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers.''

Met de vijftig doden is de schietpartij in de gokstad de grootste in de moderne geschiedenis van de Verenigde Staten. Vorig jaar vonden 49 mensen de dood in een homoclub in Orlando.