Weten & Tech

Google: smartphones, luidsprekers en laptop

04-10-2017 20:39

SAN FRANCISCO – Twee nieuwe smartphones, een laptop, een grote en een kleine slimme luidspreker, slimme koptelefoons, een nieuwe virtualrealitybril en een aparte camera. Dat zijn de nieuwe producten die Google woensdag heeft gepresenteerd.

De presentatie draaide vooral om de nieuwe smartphones, de Pixel 2 en een grotere Pixel 2 XL. Ze kunnen zowel virtual reality als augmented reality laten zien. Daarnaast kan een speciale lens de omgeving scannen, bijvoorbeeld de inhoud van een brief. De telefoons draaien op het nieuwe besturingssysteem Android Oreo. Ze kunnen worden bediend met een kneep in de zijkant. De Pixel 2 is beschikbaar in drie kleuren: ,,een soort blauw, gewoon zwart en duidelijk wit'', zei Google-vicepresident Mario Queiroz met een knipoog naar de namen die ontwerpers soms bedenken voor kleuren.

Prijzen van de Pixel 2 beginnen in de Verenigde Staten bij 649 dollar (omgerekend 550 euro). De goedkoopste Pixel 2 XL kost 849 dollar (722 euro). De telefoons komen eerst in de Verenigde Staten en een paar andere landen op de markt. Het is nog niet bekend wanneer de toestellen naar Nederland komen.

Vertalen

De nieuwe Pixel-smartphones hebben slimme koptelefoons, de Pixel Buds. Die kunnen bijvoorbeeld mails voorlezen of de woorden van een gesprekspartner meteen vertalen. Nederlands is een van de talen die de koptelefoon begrijpt.

Google is de laatste grootmacht die zijn vlaggenschip onthult. Eerder presenteerde concurrent Apple de iPhones 8, 8 Plus en X. Samsung vestigt zijn hoop op de Galaxy Note8.

Google onthulde ook een nieuwe laptop, de Pixelbook, de opvolger van de Chromebook. De Pixelbook is een centimeter dun en weegt een kilo. De laptop is dubbel te vouwen tot een tablet en heeft de slimme hulp Assistant. Hij heeft ook Instant Tethering: als de wifiverbinding wegvalt, schakelt hij automatisch over op de hotspot van de telefoon van de gebruiker.

Google heeft ook een speciale pen ontwikkeld, de Pixelbook Pen. De gebruiker kan daarmee op het scherm schrijven. Omcirkelen geeft bijvoorbeeld meer informatie over een onderwerp. De laptop kost minstens 999 dollar (850 euro), de bijbehorende pen is vanaf 99 dollar (84 euro) te koop.

Max

Google toonde verder twee nieuwe versies van de Google Home, de slimme luidspreker die kan worden bediend door ertegen te praten. Het zijn een kleine Home Mini en een grote Home Max. De Max kent meer dan 40 miljoen liedjes via onder meer YouTube en Spotify. Hij kan het geluid aanpassen aan de omgeving. De Mini kost 49 dollar, evenveel als de Echo Dot van concurrent Amazon.

Verder heeft Google nieuwe versies van de virtualrealitybril Daydream gemaakt en een aparte camera ontwikkeld, Google Clips.

Het is nog niet bekend wanneer de Pixelbook, de Pixelbook Pen, de Home Mini, de Home Max, de Daydream en de Google Clips in Nederland op de markt komen.