Entertainment

Blade Runner 2049 ook in Nederlandse bios hit

07-10-2017 09:58

AMSTERDAM – Blade Runner 2049, het langverwachte vervolg op de sf-hit uit 1982, is ook in de Nederlandse bioscopen een grote hit. Het was de afgelopen twee dagen de best bezochte titel in de theaters, blijkt uit de cijfers van de Nederlandse filmsector. Al bijna 30.000 mensen zagen de sequel met in de hoofdrollen Harrison Ford, Ryan Gosling en Sylvia Hoeks.

Ook in de VS gaat de film naar verwachting records breken. Al in de eerste twee dagen bracht Blade Runner 2049 meer geld op dan zijn voorganger in totaal. Het vakblad Variety verwacht dat de vervolgfilm in totaal 50 miljoen dollar gaat opbrengen.

In het vervolg ontdekt een nieuwe ‘blade runner’ een lang verborgen geheim dat totale chaos kan veroorzaken. De zoektocht leidt hem naar zijn voormalige collega Rick Deckard (Ford), die al dertig jaar vermist wordt. Behalve Hoeks heeft ook de Nederlandse actrice Sallie Harmsen een cruciale bijrol in de film.

Kinderfilms

Het origineel deed het in 1982 slechts matig in de Amerikaanse bioscopen, maar kreeg een cultstatus en werd een groot succes in het buitenland. Het vervolg heeft dit weekend in de VS concurrentie van het drama The Mountain Between Us van de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu Assad.

Verder doen op dit moment in de Nederlandse bioscopen vooral kinderfilms het goed. In de top 10 staan zes titels die zich op kinderen richten, zoals Dummie de Mummie 3, Dikkertje Dap, Misfit en De Kleine Vampier. Ook de komische actiefilm Kingsman: The Golden Circle met Colin Firth en Julianne Moore trekt nog steeds volle zalen.