Buitenland

Leger Irak krijgt ook Mosuldam in handen

18-10-2017 08:49

BAGDAD (ANP/RTR) – De Iraakse strijdkrachten hebben meer gebieden overgenomen die voorheen in handen waren van Koerdische strijders. Het regeringsleger zegt onder meer de controle over de belangrijke Mosuldam in de provincie Nineveh te hebben overgenomen.

Het kwam in de provincie voor zover bekend niet tot gevechten tussen manschappen van de centrale regering in Bagdad en de Koerden. Koerdische strijders (peshmerga's) trokken zich terug voordat de militairen dinsdag arriveerden, stelde het leger een dag later in een verklaring.

Een hoge Iraakse officier zei woensdag tegen persbureau Reuters dat de peshmerga's zich hebben teruggetrokken naar het gebied dat ze in juni 2014 in handen hadden. De Koerden grepen de strijd tegen Islamitische Staat de afgelopen jaren aan om hun gebied uit te breiden.

De Iraakse strijdkrachten begonnen hun opmars eerder deze week. Ze namen betwiste gebieden in het noorden van het land over, waaronder de olierijke regio Kirkuk. De Iraakse minister van Olie zei woensdag oliebedrijf BP te hebben gevraagd ,,snel plannen te maken om de olievelden bij Kirkuk te ontwikkelen''.